Wielokrotnie tutaj pisałam, że nasze zdrowie jest zależne od naszego stylu życia. Mój mąż zawsze się ze mnie śmieje, bo często mówię, że „duże rzeczy składają się z małych”, gdy nie mogę od razu czegoś zrobić. Wtedy staram się przynajmniej przybliżyć do celu, choćby małym kroczkiem. Aktualnie jest to zwiększanie ilości warzyw w diecie- choćby to miał być mały kęs – to staram się go dodać. Gdy w ciągu dnia jest tych kęsów kilka, nagle się okazuje, że zjadłam dodatkową porcję warzyw. Przyznam się, że słowa te pisze osoba, która nie ma nawyku jedzenia warzyw. W zasadzie walczę z tym, że zaglądając do lodówki, odruchowo traktuję warzywa jako coś niejadalnego.
Ten wstęp jest po to, żeby Wam pokazać, że wpis poniżej ma Was zainspirować, a nie przytłoczyć. Pamiętajcie, że rewolucja lubi pożerać swoje dzieci. Zmiany zaczynajcie od małych kroków- wtedy szansa na sukces jest większa. Jeśli chcecie zrobić radykalne kroki – poradźcie się profesjonalisty, nie róbcie tego na własną rękę., przy okazji, gdy ktoś Was będzie nadzorował, macie większą szansę na sukces.
Pamiętajcie, że jedynymi dietami, które na razie mają udowodnione działanie prozdrowotne dla układu krążenia, są dieta DASH i śródziemnomorska. I o nich myślę, gdy piszę „zdrowa dieta”.
Kiedyś już pisałam o tym, że osoby zdrowo się odżywiające rzadziej chorują na demencję i ogólnie mają „zdrowsze” mózgi. Teraz naukowcy odkryli dlaczego tak się dzieje. Okazało się, że osoby zdrowo odżywiające się, mają spowolniony zegar biologiczny.
Wnioski te wyciągnięto na podstawie danych uzyskanych z trwającego od 1971 roku Framingham Heart Study.
Naukowcy skupili się na 1600 osobach, które co cztery do siedmiu lat przechodziły testy neurokognitywne i dotyczące ich diety. 160 osób z tej grupy zapadło na demencję.
Naukowcy zbadali hipotezę, że zdrowe odżywianie chroni nas przed demencją poprzez spowalnianie naszego zegara biologicznego. Byli w stanie zmierzyć tempo starzenia się komórek dzięki zegarowi epigenetycznemu, zwanemu „DunedinPACE”, który został wynaleziony na Uniwersytecie Duke’a.
Badania pokazały, że osoby, które najbardziej restrykcyjnie stosowały się do zasad diety śródziemnomorskiej-DASH interwencji dla spowolnienia neurodegeneracji (MIND) miały spowolnione tempo starzenia się komórek, niższe ryzyko zapadnięcia na demencję oraz wczesnej śmierci.
Obliczono również, że za 27% związku pomiędzy mniejszym ryzykiem demencji a zdrową dietą odpowiada spowolnione starzenie się komórek.
Dieta MIND to połączenie diety DASH i śródziemnomorskiej – bazuje na produktach pełnoziarnistych, warzywach, ze szczególnym uwzględnieniem warzyw liściastych, orzechach, warzywach strączkowych, rybach i chudym mięsie. W diecie tej unika się czerwonego mięsa, słodyczy (w tym słodkich napoi), a także produktów bogatych w tłuszcze nasycone i trans.
Pomimo uzyskanych efektów, badacze twierdzą, że nadal potrzebne są badania nad powiązaniami między zdrowiem naszego mózgu a dietą i innymi czynnikami wpływającymi na nasze zdrowie.
Piśmiennictwo:
Eating Healthy Slows 'Aging Clock,’ Helping to Shield Your Brain From Dementia
Jeśli podobają się Tobie tworzone przeze mnie treści, będę wdzięczna za postawienie mi kawy 🙂